De pe raftul de cărți: Atomic Habits

02.02.2022

8 idei înțelepte pentru a ne ține de rezoluțiile din noul an, planurile de început de lună sau din ziua sfântă de luni. E mare forfotă cu cartea asta și înțeleg de ce. E bună, ușor de citit, logică și oferă soluții practice.

Însă ce trebuie știut din capul locului este că o simplă lectură nu înseamnă nimic fără disciplină și motivația de a pune acele soluții în practică, de a le testa pe propria piele. Iar despre faptul că ar trebui să ne concentrăm mai degrabă pe un sistem de acțiune și nu asupra obiectivului în sine am mai vorbit și cu alte ocazii. Idee de la care pornește și James Clear: „obiectivele sunt necesare în stabilirea direcției, dar sistemul este cel care ne face posibilă evoluția”.

IDEI ȘI EXERCIȚII

Dacă până acum nu ai reușit să îți schimbi anumite obiceiuri, cel mai probabil ai încercat (1) să schimbi ce nu trebuia ORI (2) să schimbi obiceiul într-un mod greșit. 

Există trei straturi ale schimbării, un concept foarte similar cu The Golden Circle al lui Simon Sinek. Recomandarea este să începi de la Identitate: pune accentul pe ceea ce dorești să devii și lasă-ți obiceiul să fie motivat de construirea unei identități. De fapt, întrebarea pe care trebuie să ți-o adresezi este "ce fel de persoană ar putea obține rezultatele pe care mi le doresc eu?".

Concret, dacă îți dorești să scrii o carte, ai putea să te întrebi "ce ar face un scriitor adevărat?" sau dacă îți dorești să-ți clădești afacerea proprie, poți porni de la întrebarea "ce tip de persoană ar fi capabilă să-și deschidă o afacere în domeniul X?". Odată cu răspunsul, focusul se schimbă de pe rezultat, pe cine și cum trebuie să fii tu pentru a realiza ceea ce îți dorești. Iar aceste abilități și cunoștințe necesare se pot învăța și dezvolta.

Cele Patru Legi ale Schimbării Comportamentale

Fie că îți dorești să implementezi noi obiceiuri pozitive sau să le elimini pe cele negative (a se aplica invers în acest caz), trebuie să ai în vedere următoarele patru etape: indiciu - dorință - reacție - recompensă. Lucrul după care tânjești nu este obiceiul în sine, ci schimbarea stării (recompensa) pe care acesta ți-o furnizează.

  1. Indiciul trebuie să fie vizibil - cum pot scoate în evidență indiciile?
  2. Acțiunea trebuie să fie atractivă - în ce fel o pot face atractivă?
  3. Acțiunea trebuie să fie ușor de executat - cum aș putea-o face ușor de efectuat?
  4. Acțiunea trebuie să ofere satisfacție - ce pot face să-mi ofere satisfacție?

Privind și mai aproape, soluția este să-ți definești obiceiurile sub forma:

Am să (ACȚIUNE) la (MOMENTUL) în (LOCUL).

Mai mult decât atât, ai putea lega un obicei nou de unul vechi, după care să-ți oferi o recompensă:

După (OBICEI CURENT), am să (OBICEU NOU) și apoi am să (OBICEI CARE ÎMI PLACE).

Secretul este să cuplezi comportamentul dorit cu o acțiune pe care o efectuezi deja în fiecare zi. Redu dificultatea prin eliminarea obstacolelor care se interpun obiceiurilor bune. Cum ai putea să-ți reproiectezi mediul personal, astfel încât să-ți fie mai ușor să faci ce ți-ai propus?

Regula Celor Două Minute: orice obicei nou trebuie redus la o versiune de maximum două minute. În plus, avem tendința de a imita comportamente din cercurile noastre sociale, așa că inconștient vom căuta și ca noile noastre obiceiuri să ne asigure aprobarea și respectul acelor oameni. În ce măsură noul obicei de care ai nevoie este considerat normal în mediul tău social actual? Crezi că ar fi loc de schimbări?

Șansele să te ții de obicei pe termen lung sunt cu atât mai mari, cu cât ții o evidență care demonstrează că progresezi. Faimosul exemplu este cel al lui Trent Dyrsmid, care își muta câte o agrafă de birou dintr-un borcan în altul, de îndată ce închidea un apel cu câte un client. Nu își termina ziua de muncă până când toate cele 120 de agrafe erau mutate în celălalt borcan, iar în următoarea zi o lua de la capăt. Tu cu ce instrumente ai putea să ții evidența progresului?

Închei articolul cu două dintre cele mai populare idei: (1) repetiția bate intensitatea și (2) trebuie să cauți în permanență modalități de a fi cu 1% mai bun.

PS. Autorul se inspiră și de la Charles Duhigg și cartea sa The Power of Habit, pe care eu una am citit-o înainte și v-o recomand și vouă!

Citate

Pe termen lung, adevăratul motiv pentru care eșuezi în a-ți păstra obiceiurile este propria ta imagine despre sine.
Când te îndrăgostești de procesul evolutiv, și nu de rezultat, nu mai trebuie să-ți amâni fericirea. Poți fi fericit pe tot parcursul procesului.

Pentru a deveni cea mai bună versiune a ta trebuie să-ți revizuiești continuu convingerile, să-ți perfecționezi și să-ți extinzi identitatea.

Numai ușurându-ți sarcinile de bază poți crea spațiul mental de care ai nevoie pentru creativitate și recreere.

Oamenii vor gravita în mod natural în jurul opțiunii care solicită cel mai mic efort. Vom acționa în direcția care promite valoare maximă și efort minim.