De pe raftul de cărți: Flourish

19.07.2022

sau drumul în 5 pași spre bunăstare, fericire și împlinire.

Sunt atât de aproape de concediu, încât simt acea nerăbdare specifică în care nimic altceva nu mai contează, decât să mă văd pe plajă, sorbind dintr-un frappe și ascultând valurile mării. Dar asta mă face să mă întreb de ce pare că suntem mai mereu în așteptarea următorului lucru grozav pe care-l avem planificat? De ce nu ne bucurăm de aici-și-acum, sorbind din cafeaua amăruie și ascultând păsările ciripind în grădină? 

Pentru mine, Flourish a fost o carte ce mi-a deschis ochii și simțurile spre asta mai des. Spre a găsi bucurie în lucrurile mici, a rămâne prezentă, a trăi conștient și a depune eforturi pentru visurile mele.

COMPONENTELE „ÎNFLORIRII”

Probabil cel mai util lucru din carte este acronimul PERMA, un construct al bunăstării compus din următoarele elemente:

  • P = Positive emotion. Emoție pozitivă, plăcere sau satisfacție; pe scurt, ceea ce simțim, fără a considera fericirea și satisfacția un obiectiv în sine, ci mai degrabă elemente care contribuie la bunăstare.
  • E = Engagement. Angajament, prezență în proces sau flow; pe scurt, a fi una cu ceva, cu activitatea în care suntem implicați, complet absorbiți de aceasta.
  • R = (Positive) Relationships. Relații pozitive, care ne încarcă de energie, compasiune și iubire; pe scurt, a investi în crearea și menținerea relațiilor fructuoase cu cei dragi nouă, dar și a dărui, a fi de ajutor, a fi înțelegători.
  • M = Meaning. Scop, a găsi motivul pentru care facem lucruri și impactul pe care îl producem. Cu siguranță o componentă subiectivă și controversată, care nu trebuie neapărat să fie ceva „măreț”, ci doar ceva cu care să rezonăm profund.
  • A = Accomplishment. Realizare sau succes; pe scurt, a face lucruri doar de dragul de a câștiga, de a avea succes în ceea ce facem (așa și atât de subiectiv pe cât îl percepem).

EXERCIȚII

Seligman propune și o serie de exerciții practice pentru a ne spori bunăstarea:

  • a face fapte bune fără să ni le programăm, să fie ceva spontan;
  • a scrie scrisori de recunoștință pentru cineva;
  • a ține un jurnal zilnic cu lucrurile care au mers bine și de ce (3 binecuvântări în fiecare seară);
  • a ne descoperi superputerile (signature strengths) și a le dezvolta în altfel de contexte decât până acum; setarea de provocări personale și introspecție ulterioară. Chestionarul pe care îl propune este cel de la VIA Institute of Character și se poate completa online aici;
  • alte exerciții inspirate din sesiuni de psihoterapie pozitivă, căreia îi dedică pagini întregi și pe care o recomandă ca practică în sine; recitind cartea pe diagonală ulterior, mi-am dat seama că le folosim majoritar și în coaching :)

ALTE IDEI

Două lucruri mi-au mai atras atenția, cu trimitere la alte surse și teorii cunoscute:

Comunicarea asertivă în 5 pași:

  1. Identifică și înțelege cu adevărat situația
  2. Descrie situația în mod obiectiv și precis
  3. Exprimă-ți îngrijorările și perspectiva personală
  4. Cere și ascultă perspectiva celuilalt, apoi lucrați împreună spre a găsi o soluție/ o schimbare acceptabilă
  5. Listați beneficiile care vor veni odată cu implementarea soluției/ schimbării

Relevanța caracteristicii GRIT, cu trimitere la Angela Duckworth: „effort is very malleable. How much time you devote to a task comes from the exercise of conscious choice - from free will. Choosing to devote time to an endeavor comes from at least two aspects of positive character: self-control and GRIT.”

Și desigur, modul în care încheie cartea, atât de simplu și totuși de impact: We can all say YES to more well-being. Lucru pe care ți-l doresc și eu: să-ți fie viața plină de bunăstare, bucurie și înflorire!

Citate

I believe that the concentrated attention that flow requires uses up all the cognitive and emotional resources that make up thought and feeling.
The Meaningful Life consists in belonging to and serving something that you believe is bigger than the self.

Very little that is positive is solitary [...] other people are the best antidote to the downs of life.

How you celebrate is more predictive of strong relations than how you fight. aviz răspunsurilor de tip activ/ pasiv și constructiv/ distructiv