Despre disciplină, obiective și intenții
Despre disciplină, obiective și intenții
Sunt peste 12 ani de când mi-am scris primele obiective pe post-it-uri lipite pe pereți și încă o fac cu același drag.
La o întrebare pe IG Story apropo de nevoia de control și frica de necunoscut, nu mă surprinde faptul că 75% din respondenți au răspuns că „suferă” de ele. Și eu sunt în aceeași categorie și, cu toate că mă mândresc cu disciplina și organizarea mea, sunt conștientă că mă și înfurii prea repede atunci când lucrurile nu merg conform planului. Știm deja că tot ce-i PREA mult din ceva, oricât ar fi de bun acel ceva, poate să se transforme cu ușurință în ceva dăunător.
I. Disciplina și 3 căi de dezvoltare
Așa și cu disciplina: prea multă disciplină, ne poate duce în rigiditate și încăpățânare, probabil chiar inadaptare la nou. Iar prea multă spontaneitate și lejeritate, poate duce la haos, supraaglomerare sau nefinalizarea sarcinilor. Pentru a fi cât mai la mijlocul celor două extreme, uite aici 3 propuneri:
II. Setare de obiective
Aș vrea să înțelegem că un obiectiv NU înseamnă strict visuri și ambiții mari, pe care să le îndeplinesc de acum în 5+ ani, precum:
- să-mi cumpăr o casă până la 30 de ani
- să am venituri lunare de 3.000$
- să-mi găsesc partenerul ideal până la 27 de ani
- să am o carieră de succes în domeniul X
Obiective înseamnă inclusiv lucruri mici pe care ni le propunem de la o săptămână la alta, în câteva luni poate, cum ar fi:
- să-mi fac analizele și controalele medicale la timp
- să merg la date cu soțul meu o dată pe lună
- să economisesc 50 lei în fiecare săptămână
- să finalizez materialul de training X cu 3 zile înainte de deadline
Pentru mine, obiectivele se întrepătrund foarte ușor cu obiceiurile. Când mă uit la viața mea per total, mă uit de fapt la obiceiuri și la modul în care mă organizez zilnic, astfel încât când trag linie la final de săptămână, să știu că toate ariile importante pentru mine au fost satisfăcute. Și deci, obiectivele au fost atinse prin faptul că eu mi-am respectat obiceiurile. În felul acesta, obiectivele sunt integrate în stilul de viață. 😀
Când vine vorba de formularea lor, metoda SMART oferă mai multă structură și claritate și poate fi de folos în cazul obiectivelor de rezolvare/ intervenție/ dezvoltare/ acțiune.
III. De ce sunt intențiile mai puternice decât obiectivele?
Sunt de multe ori fascinată când văd cum lucrurile se așază la locul potrivit dacă mi-am setat intenția în prealabil. Normal că nu cade nimic din cer, încă sunt pragmatică și rezonabilă cu privire la CE FACEM concret pentru ca intențiile să se materializeze. Intenția ÎMPREUNĂ cu acțiunea fac perechea perfectă.
De reținut despre intenții:
✨ la intenție trebuie să te conectezi emoțional; atunci când o scrii pe hârtie (da, de mână!) trebuie să simți cum te cuprinde pacea și speranța;
✨ intenția nu presupune un plan fix, ci lasă libertate și loc de spontaneitate;
✨ intențiile te pun față în față cu întreg procesul (fă-l să-ți placă), fiindcă ele sunt o direcție spre care simți că e potrivit să mergi;
✨ prin intenții ne propunem să FIM într-un fel anume, nu să FACEM;
✨ intenția nu are neapărat un deadline, de multe ori poate fi despre un stil de viață.
Sunt magice intențiile și nu trebuie să înlocuiască obiectivele. Ele sunt de fapt complementare: rezultatele se obțin din acțiune, acțiunea derivă din obiective, iar obiectivele urmează intenția. Ia-o invers și începe să-ți armonizezi și tu viața cu intențiile potrivite!
IV. 3 instrumente altfel, mai „emoționale”
care te vor ajuta în a-ți urmări intențiile și obiectivele, dar și să te bucuri de proces!
✔️ Scrisori de viitor - e atât de fain modul în care te ajută să observi clar progresul și cum (tot) ce ți-ai dorit atunci, ai și atras și ai reușit să faci. E fain și să vezi cum s-au mai schimbat prioritățile între timp și ai ales să mergi pe căi diferite.
Însă CEA MAI faină parte este aceea în care vezi cât de frumos știi și poți să vorbești cu tine, adresându-te cu blândețe și compasiune, răbdare și încredere în tine! Cu toate că scrisorile scrise de mână sunt de mare impact, dacă vrei să faci din asta un obicei regulat și frecvent, îți recomand aplicații online în care ți le trimiți pe mail și pot rămâne acolo pentru totdeauna. Eu folosesc FutureMe.
✔️ Vision Board - aici chiar recomand să fie făcut pe hârtie mare A3 sau chiar pe un panou de plută și pin-uri. Procesul clasic este să frunzărești toate revistele care mai stau degeaba prin sertare și să decupezi imagini și cuvinte care se potrivesc cu viziunea ta, pe lângă care să adaugi poze proprii, desene și orice alte lucruri îți vin în minte.
Ideea este să descrie întocmai dorințele tale pe toate ariile importante ale vieții, așa cum vrei să se îndeplinească. Desigur, secretul succesului este să-l și ții undeva la vedere, să mai arunci un ochi peste el periodic, să te propulseze să și FACI lucruri.
✔️ Reflection Panel - nimic altceva decât capacitatea de introspecție și auto-reflecție folosită la adevărata ei valoare. Eu folosesc agenda pentru diverse puncte de reflecție:
🎯 zilnic, notez un lucru care a mers foarte bine/ m-a bucurat mult SAU o lecție învățată;
🎯 săptămânal, notez un cuvânt reprezentativ și 2-3 lecții majore extrase;
🎯 lunar, notez motivele pentru care sunt mândră de mine, pentru ce sunt recunoscătoare, obiectivele atinse și moduri în care pot face mai bine data viitoare.
Am și mai multe idei (testate) de unde au venit toate astea, așa că hai să povestim mai multe în coaching 1la1 ! ❤