De pe raftul de cărți: Metoda Ikigai

26.04.2023

5+ secrete japoneze pentru a-ți descoperi adevărata pasiune și a-ți atinge țelurile în viață.

În una din organizațiile cu care colaborez pentru sesiuni de orientare vocațională folosim modelul Ikigai ca parte din procesul de analiză și decizie a direcției majore de carieră/ a jobului potrivit.

Cartea aceasta reprezintă MULT mai mult decât diagrama Venn pe care (probabil) o cunoaștem deja. Eu am citit-o în 2019 și de atunci o recomand ori de câte ori am ocazia. Nu doar pentru că ne ajută să găsim claritate cu privire la viitorul profesional, ci pentru că este o întreagă călătorie de autocunoaștere și dezvoltare personală și, mai ales, conține o mulțime de exerciții practice.

Autorii propun 35 de gări prin care să poposim pentru mai multă claritate și alegeri care să fie în armonie cu valorile și scopurile noastre”. Eu vă las aici cele mai importante 5 opriri pentru mine.

1. MISIUNE: POSIBILĂ

Pe parcursul vieții există multe lucruri pe care, în mod irațional, nu ne vedem în stare să le realizăm pentru că doar gândindu-ne la ele ne cuprinde o emoție ieșită din comun. Ne construim mental multe astfel de ziduri și, când le cad în final, ne vine greu să credem că ne-au produs cândva atâtea temeri, blocaje și frustrări. Pentru a ne curăța orizontul de limitări și prejudecăți putem să ținem minte acele „lucruri imposibile” care în realitate nu au fost așa.

Exercițiu: Fă o listă de lucruri „imposibile” care nu s-au dovedit așa în realitate.

2. CERE FEEDBACK DE LA CEILALȚI

Feedbackul este oglinda pe care ne-o oferă ceilalți asupra modului în care avansăm. Dacă vrem să sporim calitatea lucrului pe care-l facem, ne poate fi de mare ajutor să cerem direct feedbackul negativ. Patru secrete pentru a obține un feedback util:

  • Cere-l de la persoanele pe care le admiri și care știu mai multe despre subiect,
  • Ignoră criticile oamenilor pe care nu-i cunoști și care știu mai puține despre subiect decât tine,
  • Asigură-te că celălalt se simte onorat să-ți ofere feedback (acordă încredere celor care te ajută),
  • Întreabă-l pe celălalt ce anume îi place cel mai puțin, cel mai mult și de ce îi place?

O altă metodă foarte utilă de a solicita feedback și pe care o folosesc și eu deseori în training este sub forma Start - Stop - Continuă (ceva ce voi ÎNCEPE să fac, ceva din care mă voi OPRI, ceva ce voi CONTINUA să fac).

3. ÎMBUNĂTĂȚIREA PREZENTULUI

Îmbunătățirile se fac prin imitație. Totul are un început, iar capacitatea noastră de a îmbunătăți ceva existent este efectiv nelimitată. Acest lucru se aplică deopotrivă oricărui proiect personal, oricât de mic sau neînsemnat ni s-ar părea.

Exercițiu: Alege o lucrare pe care o admiri foarte mult și care are legătură cu abilitățile tale, dintr-un domeniu anume. Treci prin pașii următori:

  • Analizează acea lucrare – puncte tari și puncte slabe ce pot fi îmbunătățite,
  • Importă îmbunătățiri de la alte lucrări – lucrări care nu au acele puncte slabe, dar de la care poți prelua alte puncte forte,
  • Începe propria ta lucrare cu toate aceste virtuți.

4. TREZEȘTE COPILUL DIN LETARGIE

Uneori, marele progres în viață constă în realizarea a ceea ce visam pe când eram mici. Poți să recuperezi acele aspirații de copil? Primul pas în descoperirea a ceea ce e mai bun în tine este să scrii pe o hârtie tot ce ai vrut să fii și să faci. Mintea copilului este liberă de constrângerile impuse de presiunea la care suntem supuși odată cu integrarea noastră în societate ca adulți.

Exercițiu: Reamintește-ți și notează-ți cele 3 visuri din copilărie pe care încă nu le-ai îndeplinit, dar se simt totuși relevante. Pentru a realiza aceste proiecte imaginare, notează câte 3 lucruri pe care le poți face pentru ca fiecare proiect să se materializeze și indică momentul de început.

5. RETROSPECTIVA

Viitorul este un tren căruia nu-i știm întotdeauna destinația. Toți avem îndoieli și temeri când începem o călătorie nouă de viață, pentru că nu știm dacă ceea ce facem azi ne va ajuta la ceva sau nu.

Exercițiu: Unește punctele din trecut, prin întrebările următoare:

  • Care a fost evenimentul cel mai important din viața mea în ultimii 5 ani?
  • Ce s-a întâmplat înainte? Oameni, acțiuni, evenimente care au făcut acest lucru posibil.
  • Ce s-a întâmplat ulterior?

Legând între cele 3 răspunsuri, relatează ultimii tăi cinci ani bazându-te pe modul în are s-au conectat punctele fundamentale ce au făcut posibilă viața ta așa cum este acum. În continuare, analizează cum poți genera noi puncte pentru viitor:

  • În momentul actual, cu ce te ocupi în cea mai mare parte a timpului și ce eforturi faci? Știi ce roade vei culege în viitor?
  • Există vreun lucru pe care ai vrea să-l faci de ceva timp, dar nu reușești pentru că ți-e teamă de eșec sau că va fi inutil?

Încearcă să faci acel lucru într-un interval de timp rezonabil și nu te neliniști dacă nu întrevezi rezultate imediat. În cele din urmă, punctele se vor uni și totul va căpăta un sens.


IDEI BONUS

Printre altele, autorii propun exerciții și pe următoarele subiecte:

  • obiective și planuri de acțiuni; organizarea timpului,
  • deprinderea de noi obiceiuri (vezi aici articol despre Atomic Habits, J. Clear),
  • mici escapade în afara zonei de confort; stiluri de învățare, 
  • puterea cuvintelor (a da un nume la ceva important pentru noi), 
  • cercul social și dacă/ modul în care oamenii apropiați ne aduc fericire, 
  • a face acte de amabilitate pentru alții,
  • Slow Life sau trăirea în prezent, 
  • analizarea deciziilor din prisma factorilor importanți și a consecințelor.